Składniki :

  • suszone grzybki [kubek]
  • 0,5 kg pieczarek
  • kostka mięsna i kostka wołowa,sól,pieprz
  • kasza gryczana
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa
  • 1 duża cebula

Wykonanie :

Grzybki namoczyć we wrzątku i odstawić na 20 minut.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki,cebulę i czosnek drobno posiekać i całość razem usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy.
Kaszę ugotować klasycznie i odstawić.
Do pieczarek dodać grzybki i wodę z ich moczenia,kostki rosołowe i doprawić solą i pieprzem.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.
Gdy sos dość mocno odparuje posmakować,ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i zagęścić mąką.DSCN8886DSCN8884DSCN8878