Składniki :

  • – 1/2 l rosołu  z kurczaka (wołowo-rosołowego ewentualnie)
  • – 100 g makaronu orzo lub innego dowolnego
  • – 2 duże jajka
  • – 4 łyżki soku z cytryny
  • – sól, pieprz
  • – drobno posiekana natka pietruszki
  • – świeże bułeczki

Wykonanie :

Rosół doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu . Dodać makaron i ugotować na al’dente . Rozmącać jajka przez conajmniej 30 sekund, dodać sok z cytryny i znów mieszać 30 sekund . Zmniejszyć ogień by zupa przestała wrzeć . Stopniowo dodać 5 łyżek gorącego wywaru do rozmąconych jajek, cały czas mieszając . Następnie stopniowo dodawać kolejne 230 ml wywaru, stale mieszając, aby jajka się nie ścięły . Stopniowo przelać mieszaninę z miseczki do garnka, cały czas mieszając, aż zupa lekko zgęstnieje . Nie pozweolić by zaczęła wrzeć . Doprawić do smaku solą i pieprzem . Przelać zupę do ogrzanych miseczek i posypać posiekaną natką . Podawać z chlebem .