Składniki :

  • 0,5 kg mielonej piersi z indyka
  • 1 biała cebula
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, ostrygowego, rybnego, słodko-kwaśnego, sól, pieprz, chili do smaku, płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • do podania uprażony biały sezam
  • łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie :

Na oleju kokosowym wysmażyć posiekaną drobno cebulkę, dodać czosnek i po kilku chwilach zdjąć z patelni. Gdy cebula ostygnie dodać ją do mięsa razem ze wszystkimi sosami i przyprawami, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Całą masę wyrobić dokładnie, uformować małe klopsiki i parować je w parowarze lub na nakładce nad garnkiem. Podawać do sałatek azjatyckich lub ryżu czy makaronów smażonych z warzywami.