Składniki :
- 3 usmażone cienkie omlety z dodatkiem małej ilości soli
- 3 płaty nori
- 10 usmażonych na maśle z czosnkiem i cytryną krewetek
- 10 usmażonych w głębokim tłuszczu krewetek obtoczonych w gęstej tempurze z dodatkiem czerwonej pasty curry i posiekanych papryczek chili
- 2 kubki ugotowanego ryżu do sushi
- łyżka octu ryżowego
- 23 łyżki lekko uprażonego białego sezamu
- 9 paluszków surimi
- 1 zielony ogórek
- 1 awokado
- świeże liście szpinaku
- majonez
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie :
Na macie do zwijania rolek ułożyć nori, następnie rozłożyć równomiernie ryż [wymieszany z octem i uprażonym sezamem] pozostawiając wolny brzeg do zaklejenia rolki, następnie rozłożyć przyciętego do kształtu omleta [pamiętając by nie zakryć wolnego brzegu nori]. Na tak przygotowaną podstawę układać usmażone krewetki [naprzemiennie – raz te z czosnkiem a raz te w tempurze], paluszki surimi, paski ogórka i awokado i liście szpinaku. Całość przesmarować majonezem z dodatkiem czosnku i zwijać rolki jak na klasyczne sushi. Podawać pokrojone na plasterki i polane słodkim ostrym sosem [dowolnym ulubionym] lub z sosem sojowym.