Składniki :

  • 3 usmażone cienkie omlety z dodatkiem małej ilości soli
  • 3 płaty nori
  • 10 usmażonych na maśle z czosnkiem i cytryną krewetek
  • 10 usmażonych w głębokim tłuszczu krewetek obtoczonych w gęstej tempurze z dodatkiem czerwonej pasty curry i posiekanych papryczek chili
  • 2 kubki ugotowanego ryżu do sushi
  • łyżka octu ryżowego
  • 23 łyżki lekko uprażonego białego sezamu
  • 9 paluszków surimi
  • 1 zielony ogórek
  • 1 awokado
  • świeże liście szpinaku
  • majonez
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie :

Na macie do zwijania rolek ułożyć nori, następnie rozłożyć równomiernie ryż [wymieszany z octem i uprażonym sezamem] pozostawiając wolny brzeg do zaklejenia rolki, następnie rozłożyć przyciętego do kształtu omleta [pamiętając by nie zakryć wolnego brzegu nori]. Na tak przygotowaną podstawę układać usmażone krewetki [naprzemiennie – raz te z czosnkiem a raz te w tempurze], paluszki surimi, paski ogórka i awokado i liście szpinaku. Całość przesmarować majonezem z dodatkiem czosnku i zwijać rolki jak na klasyczne sushi. Podawać pokrojone na plasterki i polane słodkim ostrym sosem [dowolnym ulubionym] lub z sosem sojowym.