Składniki :
- ziemniaki [ilość ziemniaków zależna od ilości planowanych porcji ale nie mniej niż na 4 osoby]
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 czerwone cebule
- mały kawałek chudego boczku
- 4 łyżki natki pietruszki
- 4 łyżki koperku
- parmezan
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Zagnieść na gładkie piure z masłem i śmietaną.
Dodać posiekaną zieleninę z podsmażoną w krążkach cebulą [na maśle] i boczkiem [w kostkę] i dodać do ziemniaków.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać małe porcyjki piure [coś na kształt małych babeczek] i każdą z osobna posypać utartym parmezanem.
Zapiekać w 200*C na rumiano.
Podawać na ciepło.
Do tak przygotowanego piure można dodać jeszcze inne składniki np groszek zielony, paprykę, czosnek itp.