Składniki :

  • ser żółty
  • sos paprykowo-pomidorowy [własnej roboty wek] lub oddzielnie sos pomidorowy i oddzielnie sos paprykowy
  • mięso z kurczaka z rosołu
  • groszek
  • czerwona fasola
  • makaron świderki
  • świeże zioła

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie,przecedzić i odstawić na bok.
Ser utrzeć na wiórki na grubych oczkach.
Sos połączyć z rozdrobnionym mięsem kurczaka,przyprawić do smaku i pogotować kilkanaście minut by smaki się połączyły a sos mocno zgęstniał [można go zagęścić]
Groszek i fasolkę odcedzić i przepłukać.
Zioła drobno posiekać.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno makaron,ser,sos z mięsem,groszek z fasolką,znowu sos i na wierzchu ser.
Całość zapiekać w piekarniku aż ser będzie rumiany.DSCN8840