Składniki :

  • 1 duża biała cebula
  • 1 średniej wielkości seler korzeniowy
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki [ziemniaków powinno być nieco więcej niż pozostałych warzyw]
  • bulion wołowy/drobiowy/warzywny [rodzaj wedle uznania ale najlepszy wołowy lub na wieprzowinie] – ilość – w zależności jak bardzo gęstą zupę chcemy
  • otarta skórka z cytryny
  • majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulkę, dodać posiekany w drobną kostkę seler, pietruszkę,marchewkę i w nieco grubszą kostkę ziemniaki.
Całość dusić kilka minut co jakiś czas lekko mieszając.
Wlać bulion, dodać otartą skórkę z cytryny, majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
Plastry boczku pokroić w cienkie  paski, przesmażyć i razem z wysmażonym tłuszczykiem dodać do zupy.
Gotować naśrednim ogniu aż wszystkie warzywa będą gotowe.
Na koniec można zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym.