Składniki :
- 1 duża biała cebula
- 1 średniej wielkości seler korzeniowy
- 2 duże pietruszki
- 1 duża marchewka
- 4 średniej wielkości ziemniaki [ziemniaków powinno być nieco więcej niż pozostałych warzyw]
- bulion wołowy/drobiowy/warzywny [rodzaj wedle uznania ale najlepszy wołowy lub na wieprzowinie] – ilość – w zależności jak bardzo gęstą zupę chcemy
- otarta skórka z cytryny
- majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz
- kilka plastrów wędzonego boczku
- śmietana lub jogurt naturalny
- olej do smażenia
Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulkę, dodać posiekany w drobną kostkę seler, pietruszkę,marchewkę i w nieco grubszą kostkę ziemniaki.
Całość dusić kilka minut co jakiś czas lekko mieszając.
Wlać bulion, dodać otartą skórkę z cytryny, majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
Plastry boczku pokroić w cienkie paski, przesmażyć i razem z wysmażonym tłuszczykiem dodać do zupy.
Gotować naśrednim ogniu aż wszystkie warzywa będą gotowe.
Na koniec można zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym.