Składniki :
- 1 duża marchewka
- 2 pietruszki
- słoiczek przecieru pomidorowego
- papryka czerwona
- kostka rosołowa warzywna
- pieprz, sól, oregano
- 3 ząbki czosnku
- olej
- masło
- natka pietruszki
- 1 mały seler
- kawałek pora
Wykonanie :
Warzywa wrzucić do malaksera i rozdrobnić na dość małe kawałki.
Wszystko wrzucić na dużą patelnię i smażyć na maśle z olejem z dodatkiem przypraw.
Dodać przecier pomidorowy, natkę pietruszki, kostkę rosołową, czosnek i dusić 10 minut.
Następnie sos zblendować na gładką masę.
Sos posmakować i ewentualnie doprawić.
Do takiego sosu można dodać mięso mielone, oliwki, kapary, pieczarki i inne dowolne dodatki by powstał pełnowartościowy sos do spaghetti.