Składniki :

  • 1 duża marchewka
  • 2 pietruszki
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • papryka czerwona
  • kostka rosołowa warzywna
  • pieprz, sól, oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • masło
  • natka pietruszki
  • 1 mały seler
  • kawałek pora

Wykonanie :

Warzywa wrzucić do malaksera i rozdrobnić na dość małe kawałki.
Wszystko wrzucić na dużą patelnię i smażyć na maśle z olejem z dodatkiem przypraw.
Dodać przecier pomidorowy, natkę pietruszki, kostkę rosołową, czosnek i dusić 10 minut.
Następnie sos zblendować na gładką masę.
Sos posmakować i ewentualnie doprawić.
Do takiego sosu można dodać mięso mielone, oliwki, kapary, pieczarki i inne dowolne dodatki by powstał pełnowartościowy sos do spaghetti.