Składniki :

  • – 1/4 szklanki oliwy
  • – 4 ząbki czosnku – utarte lub przeciśnięte
  • – 1 łyżka octu balsamicznego
  • – 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • – 1 łyżeczka ziół – prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek (zmieszane)
  • – 3 czerwone cebule posiekane w cienkie plastry
  • – 4 pomidory pokrojone na plasterki
  • – 4 befsztyki polędwicy (każdy po około 230 g)
  • – sól, pieprz, curry, przyprawa do mięsa wieprzowego lub wołowego
  • – 2 łyżki posiekanych liści bazylii

Wykonanie :

Wymieszać 2 łyżki oliwy z czosnkiem, octem, papryką i ziołami. Dodać cebulę i pomidory i wymieszać. Na patelni podsmażyć cebulę z pomidorami i ziołami 4 minuty i odstawić. Resztę oliwy podgrzać na patelni. Przyprawić mięso przyprawami do miesa, solą, pieprzem i curry i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po 4 minuty na rumiano. Podawać mięso pokryte pomidorami i cebulą oraz posypane bazylią. Skropić dodatkowo oliwą zmieszaną z octem balsamicznym.