Składniki :
- 4 jajka ugotowane na twardo [po 1 jajku na osobę]
- śmietana 18% [ewentualnie dla zastąpienia jej połowy – jogurt naturalny]
- koperek
- ziemniaki piure [ugotowane ziemniaki, śmietana lub jogurt naturalny, masło]
- brokuł [świeży najlepiej ale może być mrożony]
- sól, pieprz, kostka rosołowa warzywna, czubryca zielona, cukier, sok cytrynowy
Wykonanie :
Do rondelka wlać trochę wody, rozprowadzić w niej śmietanę [im mniej tym lepiej ze względu na kaloryczność, jednak jest to sos śmietanowy i trochę tej śmietany powinno być ale dbając o figurę można dać 1/3 kubeczka śmietany a resztę uzupełnić jogurtem naturalnym i też będzie dobrze a sumienie spokojniejsze :] i podgrzewać na wolnym ogniu uważając, by się nie zagotowało gwałtownie.
Dodać posiekany koperek, przyprawy i dusić całość 15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu co jakiś czas całość mieszając.
Jajka ugotować na twardo i dodać do śmietanowego sosu w całości.
Brokuł podzielić na zgrabne różyczki i też dodać do sosu [najlepiej wcześniej zblanszować w wodzie z solą i kostkami mięsnymi by brokuł nabrał wyrazistego aromatu]
Na koniec zagnieść gładkie piure i podawać wszystko gorące.
Do takiej wersji ragout świetnie się komponują też pieczarki usmażone z cebulką.