Składniki :

  • 1kg wołowiny
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 duży por
  • 1 mały seler
  • 2 małe pietruszki
  • śmietana 12 %
  • natka pietruszki
  • curry, pieprz, sól, szczypta kurkumy, ziela angielskie, liście laurowe
  • grzanki czosnkowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili

Wykonanie :
Z wołowiny, warzyw [bez ziemniaków], czosnku, chili i przypraw [bez curry i kurkumy] ugotować mocny bulion [gotować minimum 2h]
Mięso wyjąć a bulion przecedzić przez sito.
Wołowinę pokroić w kostkę i odstawić na bok.
Do przecedzonego bulionu dodać curry, kurkumę, śmietanę [ilość wedle uznania, ale powinno jej być minimum pół szklanki] i całość gotować na małym ogniu 10 minut.
Do bulionu dodać pokrojone drobno ziemniaki, ugotować je a następnie bulion zblenderować na gładką masę.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną wołowinę i ewentualnie jeszcze doprawić zupę do smaku.
Podawać z grzankami czosnkowymi.