Składniki :
- – 1,5 kg kapusty kiszonej (kwaśnej)
- – 30 dkg boczku
- – 1 kiełbasa Toruńska lub Podwawelska
- – 2 średnie cebule
- – 2 małe koncentraty pomidorowe lub 1 duży
- – 0,5 kg pieczarek
- – Śliwki suszone
- – przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz
Wykonanie :
Kapustę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 40-60 min. W tym czasie boczek, kiełbasę, pieczarki i cebule kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i po czasie dorzucamy kiełbasę i cebule. Następnie osobno podsmażamy pieczarki. Z ugotowanej kapusty odlewamy wodę i dorzucamy wcześniej usmażone: kiełbasę, boczek, pieczarki, cebulę i dorzucamy około 6-8 suszonych śliwek, 4-6 listków laurowych i 4-6 kulek ziela angielskiego. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę pieprzu czarnego do smaku. Wszystko mieszamy na małym ogniu i gotujemy około 10-15 min. Jeżeli nasz bigos będzie słodki można dolać trochę czerwonego wina : )
Gotowy bigos śmiało można zamrozić i rozkoszować się jego smakiem w późniejszym czasie.
Często podgrzewany nabiera lepszego smaku. Podawać z świeżą chrupiąca bułeczką…