Składniki :

  • – 1,5 kg kapusty kiszonej (kwaśnej)
  • – 30 dkg boczku
  • – 1 kiełbasa Toruńska lub Podwawelska
  • – 2 średnie cebule
  • – 2 małe koncentraty pomidorowe lub 1 duży
  • – 0,5 kg pieczarek
  • – Śliwki suszone
  • – przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz

Wykonanie :

Kapustę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 40-60 min. W tym czasie  boczek, kiełbasę, pieczarki i cebule kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i po czasie dorzucamy kiełbasę i cebule.   Następnie osobno podsmażamy pieczarki. Z ugotowanej kapusty odlewamy wodę i dorzucamy wcześniej usmażone: kiełbasę, boczek, pieczarki, cebulę i dorzucamy około 6-8 suszonych śliwek, 4-6 listków laurowych i 4-6 kulek ziela angielskiego. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę pieprzu czarnego do smaku. Wszystko mieszamy na małym ogniu i gotujemy około 10-15 min.  Jeżeli nasz bigos będzie słodki można dolać trochę czerwonego wina : )

Gotowy bigos śmiało można zamrozić i rozkoszować się jego smakiem w późniejszym czasie.
Często podgrzewany nabiera lepszego smaku. Podawać z świeżą chrupiąca bułeczką…