Składniki :
- 2 kg kapusty kiszonej, przepłukanej odpowiednio jeśli jest zbyt kwaśna
- 1 mała główka świeżej białej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 kg pieczarek
- kubek namoczonych suszonych grzybków
- liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek [ilość przypraw wedle uznania]
- 2 marchewki
- 6 suszonych śliwek
- 6 ząbków czosnku
- puszka rozdrobnionych pomidorów
Wykonanie :
Kapustę świeżą i kiszoną posiekać na mniejsze kawałki [tak by się nie ciągnęła i była wygodna przy jedzeniu], pieczarki posiekać w plasterki lub drobniej, cebulę posiekać w kostkę, papryki pokroić w cienkie paski, marchewki utrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek pokroić drobno lub zetrzeć. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki z cebulą, czosnkiem, papryką i marchewką. Następnie świeżą kapustę podsmażyć i lekko posolić. W dużym garnku wymieszać wszystkie podszykowane i pozostałe składniki i gotować co jakiś czas mieszając na średnim ogniu pod przykryciem. Po godzinie sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i zmniejszyć grzanie. Dusić bigos najlepiej po kilka godzin z odstępami czasowymi. Tak jak w klasycznym bigosie – im dłużej robiony tym smaczniejszy.