Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • kapusta włoska
  • spory kawałek boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, kminek, kostki rosołowe warzywne
  • masło
  • koperek

Wykonanie :
Na rozgrzanym maśle usmażyć posiekaną drobno cebulę razem z czosnkiem.
Boczek posiekać drobno i usmażyć na chrupiąco.
Kapustę poszatkować i dodać do smażącego się boczku.
Podsmażyć ją aż znacznie zmniejszy swoją objętość i dodać wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem.
Dodać mięso mielone i dosmażyć razem z gotowym już boczkiem.
Całość podlać małą ilością wody z rozpuszczonymi kostkami warzywnymi, dodać przyprawy [ostrożnie z solą bo jest jej sporo w kostkach warzywnych]
Dusić wszystko pod przykryciem 20 minut na małym ogniu.
Dodać koperek i dusić bez przykrycia by nadmiar płynu odparował.
Kapustę można urozmaicić pieczarkami, zasmażką  z mąki lub innymi dowolnymi dodatkami.
Świetnie sprawdza się podawana z kluskami śląskimi.