Składniki :
- 2 szklanki wypłukanego ryżu indyjskiego Banno
- 1 duży ziemniak
- 1 marchew
- pół kalafiora
- szklanka mrożonego groszku
- szklanka mrożonej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 3 szklanki warzywnego wywaru do podlewania
- główka czosnku
- 3cm świeżego imbiru utartego
- 2 ostre papryczki drobno posiekane
- pęczek świeżej kolendry
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, pół łyżeczki garam masala, sól, chili, pół łyżeczki kurkumy
Wykonanie :
Na początku należy uprażyć na suchej patelni kmin, dodać papryczkę, masło, pozostałe przyprawy, imbir, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, cebulę i całość dusić często mieszając i podlewając małą ilością wody aż całość zamieni się w gęstą pastę. Następnie dodać fasolkę, groszek, kalafiora podzielonego na małe różyczki, drobno pokrojoną marchew i ziemniaka i smażyć razem kilka minut często mieszając. Podlewać w razie potrzeby wywarem z warzyw. Gdy warzywa będą gotowe dodać wypłukany ryż i resztę wywaru warzywnego. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec aż ryż będzie gotowy. Podawać posypane świeżą kolendrą.