Składniki :

  • 2 szklanki wypłukanego ryżu indyjskiego Banno
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchew
  • pół kalafiora
  • szklanka mrożonego groszku
  • szklanka mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 3 szklanki warzywnego wywaru do podlewania
  • główka czosnku
  • 3cm świeżego imbiru utartego
  • 2 ostre papryczki drobno posiekane
  • pęczek świeżej kolendry
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, pół łyżeczki garam masala, sól, chili, pół łyżeczki kurkumy

Wykonanie :

Na początku należy uprażyć na suchej patelni kmin, dodać papryczkę, masło, pozostałe przyprawy, imbir, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, cebulę i całość dusić często mieszając i podlewając małą ilością wody aż całość zamieni się w gęstą pastę. Następnie dodać fasolkę, groszek, kalafiora podzielonego na małe różyczki, drobno pokrojoną marchew i ziemniaka i smażyć razem kilka minut często mieszając. Podlewać w razie potrzeby wywarem z warzyw. Gdy warzywa będą gotowe dodać wypłukany ryż i resztę wywaru warzywnego. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec aż ryż będzie gotowy. Podawać posypane świeżą kolendrą.