Składniki :
- 2 małe marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 ząbków czosnku
- szklanka namoczonych we wrzątku grzybów
- 10 pieczarek
- łyżeczka masła
- 5 plastrów surowego wędzonego boczku
- 10 plasterków schabu – lekko rozbitych
- kasza pęczak
- ogórki kiszone do podania
- sól, pieprz, sól warzywna
- maizena do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Warzywa pokroić w drobną kostkę, czosnek utrzeć na tarce lub przecisnąć, mięso po rozbiciu przyprawić z obu stron. Na patelnię ułożyć plastry boczku, wytopić, podsmażyć i zdjąć a na wytopionym tłuszczu usmażyć na rumiano wcześniej przyprawione mięso. Mięso zdjąć, dodać posiekane pieczarki, masło i warzywa i całość smażyć aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią. Dodać posiekany drobno boczek, smażyć razem cały czas mieszając kilka chwil, następnie dodać czosnek. Po chwili podlać wodą z moczenia grzybów i dodać grzyby. Lekko doprawić całość, sprawdzić smak i zagęścić. Dodać mięso do sosu i dusić wszystko 15 minut. Podawać z pęczakiem i ogórkami kiszonymi.