Składniki :

  • 2 małe marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 ząbków czosnku
  • szklanka namoczonych we wrzątku grzybów
  • 10 pieczarek
  • łyżeczka masła
  • 5 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 10 plasterków schabu – lekko rozbitych
  • kasza pęczak
  • ogórki kiszone do podania
  • sól, pieprz, sól warzywna
  • maizena do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Warzywa pokroić w drobną kostkę, czosnek utrzeć na tarce lub przecisnąć, mięso po rozbiciu przyprawić z obu stron. Na patelnię ułożyć plastry boczku, wytopić, podsmażyć i zdjąć a na wytopionym tłuszczu usmażyć na rumiano wcześniej przyprawione mięso. Mięso zdjąć, dodać posiekane pieczarki, masło i warzywa i całość smażyć aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią. Dodać posiekany drobno boczek, smażyć razem cały czas mieszając kilka chwil, następnie dodać czosnek. Po chwili podlać wodą z moczenia grzybów i dodać grzyby. Lekko doprawić całość, sprawdzić smak i zagęścić. Dodać mięso do sosu i dusić wszystko 15 minut. Podawać z pęczakiem i ogórkami kiszonymi.