- – schab wieprzowy bez kości (bitki najlepsze wychodzą z wołowiny ale obróbka trwa dłużej)
- – ziemniaki
- – śmietana
- – masło
- – suszone grzyby (do sosu – ilość wedle uznania)
- – kostki rosołowe mięsne
- – 4 duże ząbki czosnku
- – 2 cebule
- – sól,pieprz,czerwona ostra i słodka papryka,curry,ziele angielskie,liść laurowy
- – mąka do zagęszczenia sosu
- – oliwa lub olej do podsmażenia bitek
- – warzywa na surówkę : kapusta pekińska, zielony ogórek
- – przyprawy na sos do surówki : oliwa z oliwek,olej orzechowy(kukurydziany),sok z połowy cytryny,pieprz,sól
Wykonanie :
Bitki pokroić,zbić wałkiem,przyprawić dobrze przyprawami,usmażyć na tłuszczu na ostrym ogniu,przełożyć do garnka,zalać wrzątkiem,dodać suszone grzybki i dusić pod przykryciem. Cebule pokroić w cieniutkie piórka i usmażyć na tłuszczu po smażeniu i dodać do bitek i razem dalej dusić. Posiekany czosnek dodać do sosu,dodać kostki mięsne,liście laurowe i ziele angielskie i dalej dusić pod przykryciem. Ziemniaki ugotować,dodać śmietanę i masło i zrobić pire. Kapustę i ogórka pokroić,zalać sporządzonym sosem. Gdy bitki będą miękkie,doprawić sos do smaku i zagęścić mąką.
Nie zawsze się zgadzam z tymi wpisami, ale ten jest wyjątkowo udany.