Składniki :
- – schab wieprzowy pokrojony na 1 cm plastry
- – 2 duże cebule
- – 6 ząbków czosnku
- – oliwa, masło
- – kostka mięsna x2
- – 3 szklanki rosołu do duszenia – najlepiej prawdziwego ale może też być z kostki
- – czerwona słodka papryka i odrobina ostrej
- – ziele angielskie x3, listek laurowy x3
- – sól, pieprz
- – mąka do zagęszczenia sosu (lub dowolny inny produkt zagęszczający)
Wykonanie :
Plastry schabu obsmażyć na oliwie i maśle na ostrym ogniu na rumiano, zalać rosołem, dodać wszystkie przyprawy, posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać solidny kawałek masła. Dodać kostki mięsne. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie kruche, miękkie i delikatne. W razie potrzeby uzupełniać płyn rosołem (45-50 minut lub dłużej). Na sam koniec ewentualnie doprawić do smaku i zagęścić sos. Podawać z piure ziemniaczanym i sałatką.