Składniki :

  • – schab wieprzowy pokrojony na 1 cm plastry
  • – 2 duże cebule
  • – 6 ząbków czosnku
  • – oliwa, masło
  • – kostka mięsna x2
  • – 3 szklanki rosołu do duszenia – najlepiej prawdziwego ale może też być z kostki
  • – czerwona słodka papryka i odrobina ostrej
  • – ziele angielskie x3, listek laurowy x3
  • – sól, pieprz
  • – mąka do zagęszczenia sosu (lub dowolny inny produkt zagęszczający)

Wykonanie :

Plastry schabu obsmażyć na oliwie i maśle na ostrym ogniu na rumiano, zalać rosołem, dodać wszystkie przyprawy, posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać solidny kawałek masła. Dodać kostki mięsne. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie kruche, miękkie i delikatne. W razie potrzeby uzupełniać płyn rosołem (45-50 minut lub dłużej). Na sam koniec ewentualnie doprawić do smaku i zagęścić sos. Podawać z piure ziemniaczanym i sałatką.