Składniki :

  • kawałek schabu bez kości
  • 0,5 kg pieczarek
  • pomidorki koktajlowe
  • sałata roszponka
  • zielony ogórek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól,pieprz
  • czosnek
  • masło
  • kostka rosołowa mięsna lub pieczeniowa

Wykonanie :
Mięso pokroić w cienkie plasterki i lekko rozbić. Przyprawić do smaku [zielem angielskim mielonym też] i podsmażyć na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Zalać podsmażone plastry schabu przegotowaną wodą,dodać liście laurowe,ziela angielskie [całe] i kostkę mięsną/pieczeniową. Całość dusić 15 minut pod przykryciem. Pieczarki pokroić w średniej grubości plasterki i podsmażyć na maśle. Razem z wodą,którą puszczą pieczarki dodać grzyby do sosu z mięsem. Dusić całość kolejne 15 minut. Posmakować,ewentualnie przyprawić do smaku i zagęścić sos. Można dodać do sosu łyżkę śmietany by sos był bardziej kremowy. Z pozostałych świeżych warzyw sporządzić sałatkę skrapiając ją aceto balsamico i dobrej jakości oliwą.