Składniki :
- schab bez kości [ilość wedle uznania ale im więcej tym lepiej ze względu na ubogość składników w daniu]
- 1 średnia cebula
- 5 dużych ząbków czosnku
- połowa średniej kapusty pekińskiej
- makaron nitki [lub inny ulubiony]
- sos sojowy ciemny lub jasny [ilość wedle uznania ale do marynaty na początek wystarczą 3 łyżki],pieprz,suszone posiekane drobno chili [im więcej tym lepiej :) ],sos rybny [ilość wedle uznania-można pominąć jeśli się nie lubi]
- olej [tyle,by marynata nie była sucha ale też by nie pływała]
- pół słoiczka dżemu morelowego
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Sporządzić marynatę : cebulę posiekać w cieniutkie piórka,dodać drobno posiekany czosnek i chili,dolać sporo oleju,sosu sojowego,pieprzu i dodać pół słoika dżemu morelowego. Składniki dokładnie wymieszać. Schab pokroić w cieniutkie plastry średniej wielkości [najważniejsze,by były cieniutkie] i dodać do marynaty. Całość wymieszać i odstawić na godzinę. Po zamarynowaniu usmażyć [razem z marynatą] na bardzo mocno rozgrzanym woku lub zwykłej patelni. W razie potrzeby dodać jeszcze dżemu lub sosu sojowego. Gdy mięso będzie usmażone dodać kapustę pekińską i po minucie całość zaciągnąć mąką z wodą. Chwilę posmażyć. Podawać z ugotowanym makaronem.