Składniki :
- kawałek wołowiny około 0,3 kg bez kości
- kawałek wołowiny około 0,5 kg z kością
- 1 udko z kurczaka
- kawałek około 0,3 kg łopatki wieprzowej, chudej
- 2 opalone cebule
- 2 marchewki
- 6 pietruszek
- 1 duży seler
- 2 główki czosnku
- pół małej białej kapusty pokrojonej w duże kawałki
- 3 pory
- 1 mały kalafior
- 4 duże ziemniaki
- nać selera korzeniowego
- lubczyk
- natka pietruszki do podania
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- do podania klasyczny makaron lub kasza pęczak
Wykonanie :
Mięso włożyć do dużego garnka i zalać 7l wody i gotować na małym ogniu szumując tak długo, aż wywar będzie czysty około1h. Następnie dodać przygotowane marchewki, seler, pory i pietruszki, czosnek, cebule, zieleninę, przyprawy, sok cytrynowy i gotować na małym ogniu 2h sprawdzając stan wywaru. Po tym czasie wyjąć zieleninę i całe mięso a pozostały wywar z warzywami przecedzić przez gęste sito z gazą. Mięso obrać i podzielić na mniejsze kawałki, odstawić na bok. Do przecedzonego rosołu dodać kapustę, ziemniaki, kalafior i gotować aż będą miękkie na małym ogniu by rosół nie mętniał. Sprawdzić smak, ewentualnie dosolić jeśli to konieczne i podawać z porcją warzyw, przygotowanego wcześniej mięsa, makaronu lub pęczaku i posiekanej natki pietruszki.
Jest to taki rodzaj rosołu, który nie musi być koniecznie klarowny.