Składniki :

  • -> młode buraczki razem z liśćmi (10 sporej wielkości buraczków)
  • -> 1 duży por
  • -> 1 mały seler razem z liśćmi
  • -> 3 spore pietruszki razem z natką
  • -> 3 średnie marchewki
  • -> 1 cebula
  • -> 5 sporych ziemniaków
  • -> sól,pieprz,2 kostki rosołowe wołowe i z kury
  • -> 3 duże liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • -> 2 czubate łyżki masła

Wykonanie :

Warzywa umyć, pokroić na podobnej wielkości kawałki i gotować 15 minut w bulionie z kostek. (10 minut wcześniej wrzucić same buraczki bo wymagają nieco więcej czasu) Dodać przyprawy, posiekaną zieleninę(natkę) i zieleninę z pora i selera. Cebulę przed dodaniem opiec na gazie. Nać buraczków posiekać i odstawić. Dodać masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać nać buraczków.