Składniki :
- -> młode buraczki razem z liśćmi (10 sporej wielkości buraczków)
- -> 1 duży por
- -> 1 mały seler razem z liśćmi
- -> 3 spore pietruszki razem z natką
- -> 3 średnie marchewki
- -> 1 cebula
- -> 5 sporych ziemniaków
- -> sól,pieprz,2 kostki rosołowe wołowe i z kury
- -> 3 duże liście laurowe, 4 ziela angielskie
- -> 2 czubate łyżki masła
Wykonanie :
Warzywa umyć, pokroić na podobnej wielkości kawałki i gotować 15 minut w bulionie z kostek. (10 minut wcześniej wrzucić same buraczki bo wymagają nieco więcej czasu) Dodać przyprawy, posiekaną zieleninę(natkę) i zieleninę z pora i selera. Cebulę przed dodaniem opiec na gazie. Nać buraczków posiekać i odstawić. Dodać masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać nać buraczków.
Zapraw jogurtem albo śmietaną i nie dodawaj masła o wiele lepsza