Składniki :
- 1 duży brokuł
- 15 plasterków boczku wędzonego
- 3l rosołu drobiowego przecedzonego
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 1 posiekany por
- ulubiony makaron do podania
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- 4 łyżki zielonego pesto
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- lubczyk
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na patelni wysmażyć posiekany boczek, odłowić go i dodać go przecedzonego rosołu a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę i również odłowić i dodać do rosołu. Ponownie na pozostałym tłuszczu usmażyć mąkę z dodatkiem masła tak, by powstała zasmażka. Dodać do rosołu. Rosół podgrzewać aż zacznie się lekko gotować i dodać posiekaną zieleninę, przyprawy, pesto, fasolkę, podzielone brokuły, pora, czosnek i gotować na średnim ogniu aż warzywa się ugotują. Na koniec sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać z ulubionym makaronem.