Składniki :

  • 1 duży brokuł
  • 15 plasterków boczku wędzonego
  • 3l rosołu drobiowego przecedzonego
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 posiekany por
  • ulubiony makaron do podania
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na patelni wysmażyć posiekany boczek, odłowić go i dodać go przecedzonego rosołu a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę i również odłowić i dodać do rosołu. Ponownie na pozostałym tłuszczu usmażyć mąkę z dodatkiem masła tak, by powstała zasmażka. Dodać do rosołu. Rosół podgrzewać aż zacznie się lekko gotować i dodać posiekaną zieleninę, przyprawy, pesto, fasolkę, podzielone brokuły, pora, czosnek i gotować na średnim ogniu aż warzywa się ugotują. Na koniec sprawdzić smak, doprawić do smaku i podawać z ulubionym makaronem.