Składniki :
- 2 duże brokuły
- 1 czerwona cebula
- 20 dag wędzonego boczku [w miarę możliwości dość chudego]
- sok z całej cytryny
- 10 dag tartego parmezanu
Sos :
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- posiekana świeża bazylia
- sól, pieprz
Wykonanie :
Brokuły podzielić na kilka części i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostek rosołowych i soku z cytryny.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i usmażyć z posiekanym drobno boczkiem na rumiano.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z nim wszystkie składniki sosu.
Brokuły delikatnie wymieszać z boczkiem i cebulą i jeszcze gorące polać sosem.
Całość obficie posypać tartym parmezanem.