Składniki :

  • 2 duże brokuły
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag wędzonego boczku [w miarę możliwości dość chudego]
  • sok z całej cytryny
  • 10 dag tartego parmezanu

Sos :

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana świeża bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Brokuły podzielić na kilka części i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostek rosołowych i soku z cytryny.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i usmażyć z posiekanym drobno boczkiem na rumiano.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z nim wszystkie składniki sosu.
Brokuły delikatnie wymieszać z boczkiem i cebulą i jeszcze gorące polać sosem.
Całość obficie posypać tartym parmezanem.