Składniki :
- opakowanie mrożonej brukselki
- 3 szklanki drobiowego rosołu
- pół szklanki śmietanki 30%
- mąka do zagęszczenia
- 0,5 kg małych pieczarek
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 cebula biała
- 1 papryczka chili [można pominąć]
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć na złoto cebulkę a następnie podsmażyć z nią kilka chwil posiekany czosnek a następnie dodać pieczarki [najlepiej by były tak małe by można było je pozostawić w całości lub przekrojone jedynie na połówki]. Smażyć około 10 minut. W rosole ugotować brukselki, następnie dodać cebulkę z czosnkiem i pieczarkami, śmietankę, posiekane chili, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować całość 10 minut, następnie sprawdzić smak, doprawić i zagęścić sos mąką. Dusić na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Podawać do makaronów lub bagietek czosnkowych.
Do potrawy można dodać wysmażony boczek jeśli potrawa ma mieć mięso.