Składniki :

  • opakowanie mrożonej brukselki
  • 3 szklanki drobiowego rosołu
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • mąka do zagęszczenia
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 cebula biała
  • 1 papryczka chili [można pominąć]
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć na złoto cebulkę a następnie podsmażyć z nią kilka chwil posiekany czosnek a następnie dodać pieczarki [najlepiej by były tak małe by można było je pozostawić w całości lub przekrojone jedynie na połówki]. Smażyć około 10 minut. W rosole ugotować brukselki, następnie dodać cebulkę z czosnkiem i pieczarkami, śmietankę, posiekane chili, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować całość 10 minut, następnie sprawdzić smak, doprawić i zagęścić sos mąką. Dusić na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Podawać do makaronów lub bagietek czosnkowych.
Do potrawy można dodać wysmażony boczek jeśli potrawa ma mieć mięso.