Składniki :
- – 20 dag mięsa mielonego
- – 20 dag makaronu
- – 10 dag żółtego, startego sera
- – 1 marchew
- – 1 pietruszka
- – 1 seler
- – 2 cebule (najlepiej czerwone)
- – 1 pomidor
- – 1 łyżka mąki
- – tłuszcz do smażenia
- – 3 łyżki śmietany
- – zioła prowansalskie
- – natka pietruszki
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Warzywa (poza pomidorem) drobno siekamy, dodajemy do mięsa i podsmażamy . Następnie wlewamy 2 szklanki wody, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, i dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojony i obrany ze skórki pomidor, doprawiamy mąką wymieszaną ze śmietaną . Do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego tłuszczem) wkładamy ugotowany makaron i uduszone warzywa z mięsem . Posypujemy żółtym serem i zapiekamy 20 do 30 minut w temperaturze 200*C .