Składniki :

  • – 20 dag mięsa mielonego
  • – 20 dag makaronu
  • – 10 dag żółtego, startego sera
  • – 1 marchew
  • – 1 pietruszka
  • – 1 seler
  • – 2 cebule (najlepiej czerwone)
  • – 1 pomidor
  • – 1 łyżka mąki
  • – tłuszcz do smażenia
  • – 3 łyżki śmietany
  • – zioła prowansalskie
  • – natka pietruszki
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Warzywa (poza pomidorem) drobno siekamy, dodajemy do mięsa i podsmażamy . Następnie wlewamy 2 szklanki wody, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, i dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojony i obrany ze skórki pomidor, doprawiamy mąką wymieszaną ze śmietaną . Do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego tłuszczem) wkładamy ugotowany makaron i uduszone warzywa z mięsem . Posypujemy żółtym serem i zapiekamy 20 do 30 minut w temperaturze 200*C .