Składniki :

  • mąka pszenna 500g
  • 25-50g drożdży świeżych
  • 150ml letniej wody
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju

Farsz :

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 1 duża marchewka utarta na wiórki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, pomidory z solą morską, mieszanka włoska, sól warzywna, mieszanka soli himalajskiej włoska

Wykonanie farszu :

Wszystkie składniki drobno posiekać i dobrze przyprawić. Smażyć na maśle cały czas mieszając aż całość się podsmaży i zmięknie. farsz powinien być suchy. Ostudzić przed faszerowaniem.

Zaczyn :

100ml wody wymieszać z 1 łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Wymieszać i zostawić na 15 minut.

Wykonanie bułeczek :

Pozostałe składniki połączyć z zaczynem i zagniatać kilka minut aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto delikatnie rozwałkować, urywać małe kawałki, napełniać farszem i zaklejać w kulkę. Odczekać 15 minut aż bułeczki ponownie wyrosną i piec w temperaturze 180*C przez 25 minut z grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Bułeczki można posypać czarnuszką i posmarować jajkiem lub wodą.