Składniki :
- mąka pszenna 500g
- 25-50g drożdży świeżych
- 150ml letniej wody
- 150ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek oleju
Farsz :
- 0,5 kg małych pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 1 duża marchewka utarta na wiórki
- łyżka masła
- sól, pieprz, pomidory z solą morską, mieszanka włoska, sól warzywna, mieszanka soli himalajskiej włoska
Wykonanie farszu :
Wszystkie składniki drobno posiekać i dobrze przyprawić. Smażyć na maśle cały czas mieszając aż całość się podsmaży i zmięknie. farsz powinien być suchy. Ostudzić przed faszerowaniem.
Zaczyn :
100ml wody wymieszać z 1 łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Wymieszać i zostawić na 15 minut.
Wykonanie bułeczek :
Pozostałe składniki połączyć z zaczynem i zagniatać kilka minut aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto delikatnie rozwałkować, urywać małe kawałki, napełniać farszem i zaklejać w kulkę. Odczekać 15 minut aż bułeczki ponownie wyrosną i piec w temperaturze 180*C przez 25 minut z grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Bułeczki można posypać czarnuszką i posmarować jajkiem lub wodą.

