Składniki :

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula czerwona
  • szczypiorek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • cukinia
  • masło
  • zielone i czarne oliwki

Wykonanie :

Zieleninę drobno posiekać, bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, chili pokruszyć, paprykę i pomidora pokroić w drobną kostkę, cukinię wydrążyć z pestek, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle z solą i pieprzem, oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, dodać cytrynę, przyprawy, oliwę i odstawić na 30 minut by sałatka się przegryzła.