Składniki :

  • 3l bulionu drobiowego lub pieczonego bulionu warzywnego [czyli ugotowanego na warzywach uprzednio bardzo mocno upieczonych w piekarniku]
  • 2 szklanki namoczonych grzybów shiitake
  • 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oleju kokosowym
  • 1 bardzo mała kapusta pekińska
  • opakowanie makaronu jajecznego chińskiego ugotowanego
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 marchewka pokrojona w zapałki
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • mały kawałek imbiru pokrojony w plasterki
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 łyżki marynowanego imbiru [jak do sushi]
  • 2 łyżki czerwonej pasty miso
  • 2 łyżki białego prażonego sezamu
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • olej kokosowy

Wykonanie :

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojone grzyby shiitake, imbir, chili, czosnek, marchewkę a następnie całość smażyć cały czas mieszając. Po paru minutach dodać wszystkie pasty, sosy, marynowany imbir, wcześniej przysmażone pieczarki i ponownie smażyć cały czas mieszając kilka minut. Następnie podgrzać bulion w garnku i dodać do niego wszystkie podsmażone składniki. Zagotować całość, dodać posiekaną kapustę i gotować 5-10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak zupy, doprawić wedle uznania [można doprawić sokiem cytrynowym] i podawać z makaronem i posiekanym szczypiorkiem posypane sezamem. Zupa powinna być lekko pikantna.