Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • opakowanie makaronu ryżowego lub innego ulubionego np. udon
  • 2,5l bulionu z kurczaka
  • szklanka namoczonych i pokrojonych grzybów mun
  • 1 gruby filet z dorsza
  • opakowanie miękkiego tofu
  • łyżka prażonego sezamu do podania
  • pęczek kolendry
  • 3 dymki
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 5 ząbków czosnku
  • olej kokosowy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • 1 łyżka utartego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego

Wykonanie :

Na oleju kokosowym z dodatkiem masła, soli, pieprzu, wszystkich sosów, posiekanego czosnku, pasty z tamaryndowca i płatków chili wysmażyć oba rodzaje krewetek i pokrojonego w grubą kostkę dorsza. Bulion zagotować, dodać posiekana dymkę, imbir, grzybki i gotować całość 10 minut. Dodać makaron, krewetki z całą zawartością patelni [sosami] i podgrzewać na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać pokrojone w kostkę tofu i podawać z kolendrą i sezamem.