Składniki :
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- opakowanie krewetek koktajlowych
- opakowanie makaronu ryżowego lub innego ulubionego np. udon
- 2,5l bulionu z kurczaka
- szklanka namoczonych i pokrojonych grzybów mun
- 1 gruby filet z dorsza
- opakowanie miękkiego tofu
- łyżka prażonego sezamu do podania
- pęczek kolendry
- 3 dymki
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 5 ząbków czosnku
- olej kokosowy
- łyżka masła
- sól, pieprz, chili w płatkach
- 1 łyżka utartego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Wykonanie :
Na oleju kokosowym z dodatkiem masła, soli, pieprzu, wszystkich sosów, posiekanego czosnku, pasty z tamaryndowca i płatków chili wysmażyć oba rodzaje krewetek i pokrojonego w grubą kostkę dorsza. Bulion zagotować, dodać posiekana dymkę, imbir, grzybki i gotować całość 10 minut. Dodać makaron, krewetki z całą zawartością patelni [sosami] i podgrzewać na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać pokrojone w kostkę tofu i podawać z kolendrą i sezamem.