Składniki :

  • -> 4 marchewki
  • -> 4 pietruszki
  • -> 1 średni seler
  • -> 2 duże pory
  • -> 2 duże pęczki natki pietruszki
  • -> ziela angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, ostra papryka, odrobina curry, 2-3 kostki warzywne
  • -> gotowe, wcześniej usmażone i ostudzone naleśniki (do naleśników dodać odrobinę zmielonej gałki muszkatołowej do smaku)

Wykonanie :

Do garnka z gotującą się wodą dodać drobniutko posiekane warzywa (najlepiej w słomkę- cieniutkie paseczki), dodać wszystkie przyprawy i kostki rosołowe i gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. (raczej nie będzie to trwało zbyt długo ze względu na bardzo drobno posiekane warzywa). Gdy bulion będzie gotowy dodać połowę natki pietruszki uprzednio drobno ją siekając. Przyprawić do smaku w razie potrzeby. Naleśniki pozwijać w ciasne rulony i pociąć na wąskie paski. Do miseczki zamiast makaronu nakłożyć pocięte paseczki naleśników i zalać gorącym bulionem.