Składniki :
- 80 dag wieprzowiny bez kości [łopatka, szynka]
- 1 seler
- 2 pory [biała i zielona część]
- 1 opalona na czarno cebula
- 2 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól, pieprz, jarzynka
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie :
Mięso zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu zbierając szumowiny aż wywar będzie całkowicie czysty.
Do wywaru dodać pokrojone warzywa, natkę pietruszki w pęczku, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1h aż mięso będzie się rozchodziło pod naciskiem widelca.
Mięso można zjeść z musztardą lub wykorzystać je do galaretek mięsno-warzywnych [coś na wzór zimnych nóżek].
Z bulionu można ugotować zupę, zrobić sos lub po prostu bulion po ostudzeniu zamrozić jako baza pod zupy na inne dni.