Składniki :

  • 80 dag wieprzowiny bez kości [łopatka, szynka]
  • 1 seler
  • 2 pory [biała i zielona część]
  • 1 opalona na czarno cebula
  • 2 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól, pieprz, jarzynka
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie :

Mięso zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu zbierając szumowiny aż wywar będzie całkowicie czysty.
Do wywaru dodać pokrojone warzywa, natkę pietruszki w pęczku, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1h aż mięso będzie się rozchodziło pod naciskiem widelca.

Mięso można zjeść z musztardą lub wykorzystać je do galaretek mięsno-warzywnych [coś na wzór zimnych nóżek].
Z bulionu można ugotować zupę, zrobić sos lub po prostu bulion po ostudzeniu zamrozić jako baza pod zupy na inne dni.