Składniki :
- 1 kg ogona wołowego w plastrach
- kawałek wołowiny z kością – 0,5 kg
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 7 ząbków czosnku
- 1 duży seler
- 1 por
- 0,3 l czerwonego wina [najlepsze półwytrawne]
Wykonanie :
Ogony poprzekrawać na mniejsze kawałki razem z wołowiną i zalać wodą.
Gotować mięso 3h z dodatkiem całego czosnku na wolnym ogniu.
Co jakiś czas szumować wywar by bulion był klarowny.
Po 3 godzinach mięso wyjąć i dostawić na bok a bulion przecedzić przez gęste sito.
Dodać warzywa i przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dolać wino i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Bulion przyprawić do smaku w razie potrzeby i dodać obrane od kości i pokrojone mięso.
Podawać z makaronem.