Składniki :

  • 1 kg ogona wołowego w plastrach
  • kawałek wołowiny z kością – 0,5 kg
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 0,3 l czerwonego wina [najlepsze półwytrawne]

Wykonanie :
Ogony poprzekrawać na mniejsze kawałki razem z wołowiną i zalać wodą.
Gotować mięso 3h z dodatkiem całego czosnku na wolnym ogniu.
Co jakiś czas szumować wywar by bulion był klarowny.
Po 3 godzinach mięso wyjąć i dostawić na bok a bulion przecedzić przez gęste sito.
Dodać warzywa i przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dolać wino i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Bulion przyprawić do smaku w razie potrzeby i dodać obrane od kości i pokrojone mięso.
Podawać z makaronem.