Składniki :
- -> dowolny ulubiony makaron(ja wybrałam cienkie wstążki ale najlepiej sprawdziłby się makaron ryżowy)
- -> 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- -> 8 dużych ząbków czosnku
- -> koperek
- -> mąka ziemniaczana do zagęszczenia bulionu
- -> jajko
- -> 1 średniej wielkości cebula
- -> masło
- -> przyprawy : sól,pieprz, płatki chili, chili w proszku, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do potraw chińskich np 5 smaków, kostki rosołowe drobiowe i wołowe, liście selera, kawałek imbiru (wielkości łyżeczki)
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w wodzie z solą, przelać, odstawić na bok. Mięso wyrobić na gładką masę, dodać sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, przeciśnięte ząbki czosnku – 5 sztuk, jajko, posiekaną w kosteczkę i usmażoną na maśle cebulkę, trochę koperku. Do garnka nalać wodę (tyle ile planujemy zrobić bulionu), dodać kostki rosołowe (ilość wedle uznania, np. dwie rosołowe i dwie wołowe), seler, pozostałe ząbki czosnku pokrojone na dowolne kawałki, korzeń imbiru pokrojony w grube plastry, łyżeczkę przyprawy 5 smaków i resztę przypraw w dowolnej ilości. Bulion gotować 20 minut. Posmakować, ewentualnie przyprawić do smaku. Z mięsa uformować małe pulpeciki i wrzucać na mrugający bulion. Po 10 minutach je odłowić na talerz i odstawić a bulion przecedzić przez cieniutką ściereczkę by był klarowniejszy i go zagęścić mąką ziemniaczaną. Pogotować kilka minut. Do miseczki nakładać makaron, kilka klopsików i zalewać gorącym bulionem.