Składniki :

  • 2 szklanki namoczonych we wrzątku ulubionych suszonych grzybów, odciśniętych i drobno posiekanych a następnie usmażonych razem z drobno posiekaną czerwoną cebulą i 4 ząbkami czosnku na maśle i oliwie
  • 1 puszka czarnej fasoli odcedzonej i zagniecionej widelcem
  • pół szklanki tartego cheddara
  • 10 pomidorków koktajlowych drobno posiekanych i usmażonych na oliwie [smażyć należy tak długo, aż nadmiar płynu z pomidorów odparuje]
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka tabasco
  • 1 dojrzałe awokado zagniecione z 1 przetartym ząbkiem czosnku
  • 1/3 pęczka kolendry drobno posiekanej
  • kasza manna do ewentualnego zagęszczenia masy lub jajko w razie gdyby masa była zbyt gęsta
  • sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry

Wykonanie :

W dużej misce połączyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki i dokładnie całość zagnieść i wymieszać. Doprawić, wymieszać masę i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić. Masę zagęścić lub rozrzedzić w razie konieczności kaszą lub jajkiem. Formować dość płaskie burgery i smażyć na tłuszczu uprzednio ewentualnie panierując je w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać klasycznie jako burgera w bułce z dodatkami lub jako kotlecik do sałatki. Świetnie się nadaje na danie śniadaniowe.