Składniki :
- 2 szklanki namoczonych we wrzątku ulubionych suszonych grzybów, odciśniętych i drobno posiekanych a następnie usmażonych razem z drobno posiekaną czerwoną cebulą i 4 ząbkami czosnku na maśle i oliwie
- 1 puszka czarnej fasoli odcedzonej i zagniecionej widelcem
- pół szklanki tartego cheddara
- 10 pomidorków koktajlowych drobno posiekanych i usmażonych na oliwie [smażyć należy tak długo, aż nadmiar płynu z pomidorów odparuje]
- sok z połowy limonki
- łyżeczka tabasco
- 1 dojrzałe awokado zagniecione z 1 przetartym ząbkiem czosnku
- 1/3 pęczka kolendry drobno posiekanej
- kasza manna do ewentualnego zagęszczenia masy lub jajko w razie gdyby masa była zbyt gęsta
- sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry
Wykonanie :
W dużej misce połączyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki i dokładnie całość zagnieść i wymieszać. Doprawić, wymieszać masę i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić. Masę zagęścić lub rozrzedzić w razie konieczności kaszą lub jajkiem. Formować dość płaskie burgery i smażyć na tłuszczu uprzednio ewentualnie panierując je w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać klasycznie jako burgera w bułce z dodatkami lub jako kotlecik do sałatki. Świetnie się nadaje na danie śniadaniowe.