Składniki :

  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy pęczak w osolonej wodzie
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy bulgur w osolonej wodzie
  • 1 duży ugotowany ziemniak w osolonej wodzie
  • opakowanie kotletów sojowych namoczonych i ugotowanych w 2 szklankach wywaru warzywnego
  • 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na oliwie z chili
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu wooster, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • olej chili do posmarowania burgerów przed grillowaniem

Wykonanie :

W misce wymieszać ugotowaną kaszę bulgur z kaszą pęczak, dodać ugotowanego i rozgniecionego na gładko ziemniaka, ugotowane, odciśnięte z wywaru, zmiksowane kotlety sojowe, usmażoną cebulę, czosnek, przyprawy i po dokładnym wymieszaniu składników uformować duże burgery i posmarować z każdej strony olejem. Grillować klasycznie z obu stron na rumiano. Podawać w bułkach z ulubionymi dodatkami.