Składniki :

  • 3 grube filety z dorsza
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 suche bagietki czosnkowe [jedna zmiksowana w blenderze na panierkę a druga namoczona w mleku i odciśnięta]
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • mały kawałek drobno posiekanego pora usmażonego na maśle
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa włoska, przyprawa do ziemniaków [szczypta]
  • do podania : bułka, czerwona cebula w krążkach, pomidor lub ogórek, sałata i sos tatarski lub majonez/keczup

Wykonanie :

Filety po rozmrożeniu należy zblendować, dodać przeciśnięty czosnek, namoczoną bagietkę, jajko, sok cytrynowy, przyprawy, usmażonego pora i całość dokładnie wymieszać. Formować duże burgery i panierować w zblendowanej czosnkowej bagietce. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać w bułce z dodatkami i sosami.