Składniki :
- 3 grube filety z dorsza
- 1 ząbek czosnku
- 2 suche bagietki czosnkowe [jedna zmiksowana w blenderze na panierkę a druga namoczona w mleku i odciśnięta]
- 1 jajko
- sok z cytryny
- mały kawałek drobno posiekanego pora usmażonego na maśle
- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa włoska, przyprawa do ziemniaków [szczypta]
- do podania : bułka, czerwona cebula w krążkach, pomidor lub ogórek, sałata i sos tatarski lub majonez/keczup
Wykonanie :
Filety po rozmrożeniu należy zblendować, dodać przeciśnięty czosnek, namoczoną bagietkę, jajko, sok cytrynowy, przyprawy, usmażonego pora i całość dokładnie wymieszać. Formować duże burgery i panierować w zblendowanej czosnkowej bagietce. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać w bułce z dodatkami i sosami.