Składniki :

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 czerwona posiekana drobno cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała świeża zielona papryczka chili drobno posiekana
  • pół łyżeczki mielonego kminku, sól
  • 1 mała cukinia pokrojona w długie paski i usmażona na patelni grillowej na rumiano a następnie drobno pokrojona
  • 1 średniej wielkości utarta marchewka
  • pół szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Na oliwie wysmażyć cebulę, chili, czosnek i marchewkę. W misce wymieszać z bułką tartą, dodać zmiksowaną fasolę, przyprawy, wcześniej przygotowaną cukinię i uformować duże płaskie burgery. Każdego burgera zawinąć lub przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać olej i smażyć burgery po 3 minuty z każdej strony aż będą złote. Podawać do sałatek lub w pieczywie z dodatkami jak klasyczne burgery.