Składniki :
- 2 puszki białej fasoli
- 1 czerwona posiekana drobno cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 mała świeża zielona papryczka chili drobno posiekana
- pół łyżeczki mielonego kminku, sól
- 1 mała cukinia pokrojona w długie paski i usmażona na patelni grillowej na rumiano a następnie drobno pokrojona
- 1 średniej wielkości utarta marchewka
- pół szklanki bułki tartej
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
Wykonanie :
Na oliwie wysmażyć cebulę, chili, czosnek i marchewkę. W misce wymieszać z bułką tartą, dodać zmiksowaną fasolę, przyprawy, wcześniej przygotowaną cukinię i uformować duże płaskie burgery. Każdego burgera zawinąć lub przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać olej i smażyć burgery po 3 minuty z każdej strony aż będą złote. Podawać do sałatek lub w pieczywie z dodatkami jak klasyczne burgery.