• 0,5 kg mielonej piersi z indyka
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula posiekana w piórka, posolona, podsmażona na maśle z dodatkiem octu winnego i cukru i lekko duszona – lekko karmelizowana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1 cukinia wydrążona, utarta, zasolona, odciśnięta i podsmażona na maśle z dodatkiem 1 zmiksowanego pomidora – całość odparowana z nadmiaru płynu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 dojrzałe awokado zmiksowane z odrobiną soli i łyżką soku z cytryny
  • sól, pieprz, chili do smaku, papryka w płatkach, sos wooster do smaku, sos sojowy do smaku

Wszystkie przygotowane składniki połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać [jeśli masa jest zbyt rzadka by uformować burgery można dodać dowolnego wypełniacza typu bułka tarta, kasza manna itp]. Formować burgery na płasko a następnie grillować na rumiano z obu stron. Podawać jako kotlet do sałatek grillowych lub jako klasyczny burger w bułce z dowolnymi warzywnymi dodatkami i sosami.