Składniki :
Dodatki :
- olej kokosowy do smażenia
- bułki hamburgerowe do podania
- sałata
- pomidor
- majonez sriracha lub majonez wegański
- szczypiorek
- ser cheddar w plasterkach [lub wege zamiennik]
Na burgery :
- 2 uwiórkowane cukinie bez pestek, zasolone i odciśnięte
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 usmażona na złoto cebula [na maśle lub oliwie]
- 1 świeże posiekane chili
- 1 miękkie awokado
- 2 jajka [lub zamiennik]
- płatki owsiane w ilości wedle uznania by masa była zwięzła
- szklanka rozgniecionej ugotowanej ciecierzycy
- sok z połowy cytryny
- przyprawa 5 smaków, sól, sos sojowy, sos ostrygowy, sos wooster do smaku
- 2 łyżki prażonego sezamu
Wykonanie :
Składniki na burgery połączyć, dokładnie przyprawić do smaku, wyrobić masę i po uformowaniu burgerów usmażyć na rumiano na oleju kokosowym. Bułki składać z przygotowanymi składnikami, do środka wkładać po jednym usmażonym burgerze, na niego ser i sos i zamykać burgery wierzchem bułek. Od razu podawać.