Składniki :
- 3 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- 1 duży seler
- 1 por – tylko biała część
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 10 ząbków czosnku
- 4 łyżki przyprawy – pomidory z czosnkiem i chili (susz pomidorowy)
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, szczypta kuminu, szczypta cynamonu, małe suszone chili
- bułka tarta do panierowania i jako wypełniacz do masy
- 1 jajko
- olej do smażenia
INFO :
Burgery można zrobić na dwa sposoby : albo jako wykorzystanie warzyw z rosołu drobiowego albo jako warzywa gotowane extra specjalnie do burgerów. W przypadku wersji z rosołu przepis niczym się nie różni poza faktem, że burgery będą mieć mniejszą dawkę czosnku i będą pozbawione pomidorowej przyprawy niż w wersji gotowanej extra oraz potrawa będzie gotowa znacznie szybciej bez oczekiwania na ugotowanie się warzyw.
Wykonanie :
Warzywa ugotować w osolonej wodzie oraz z dodatkiem pomidorowej przyprawy. Po ugotowaniu całość odcedzić zachowując szklankę wywaru. Do masy dodać wszystkie przyprawy, masło, kilka łyżek bułki tartej (można też dodać otręby pszenne, owsiane) i całość mocno zblendować w malakserze na gładką masę. Gdy całość nieco przestygnie wmieszać jajko, dodać kolejną porcję bułki tartej aby masa była zwarta i gęsta. Formować dowolnej wielkości burgery, obtaczać w bułce i smażyć na oleju na rumiano z obu stron uważając podczas obracania by się nie rozpadły. Podawać klasycznie w bułce z dodatkiem warzyw i sosów.
