• 3 duże bataty ugotowane w osolonej wodzie
  • pół szklanki mielonych płatków owsianych do zagęszczenia masy
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku na świeżo lub ugotowanych z batatami i zagniecionych razem na gładkie piure
  • 1 puszka ciecierzycy zblendowana na gładko
  • 1 jajko lub aquafaba
  • 2 łyżki sosu sojowego i sosu wooster, sól, pieprz do smaku
  • keto panierka do smażenia lub bułka tarta albo mielone płatki owsiane

Ugotowane i zagniecione z czosnkiem bataty wymieszać z zagniecioną ciecierzycą, dodać przyprawy, sosy, jajko lub aquafabę, płatki owsiane by dodatkowo zagęścić masę a następnie po dokładnym wymieszaniu całości formować dość płaskie kotlety, panierować w keto panierce, bułce tartej lub płatkach owsianych i smażyć klasycznie na rumiano z obu stron.