Składniki :
- 2 duże płaty filetu z dorsza
- 1 świeży brokuł
- namoczona czerstwa bułka [we wodzie lub w mleku]
- 2 jajka
- sok z całej cytryny
- sól, pieprz, curry
- bułka tarta
- olej
- łyżka masła
- opakowanie mrożonego szpinaku [w całych liściach, nie rozdrobniony]
- 2 ząbki czosnku
- por [biała część i kawałek zielonej]
Wykonanie :
Rybę usmażyć na maśle z olejem z obu stron po lekkim przyprawieniu solą i pieprzem. Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Szpinak usmażyć z solą i pieprzem i czosnkiem na maśle i odparować nadmiar płynu. Pora posiekać cienko i usmażyć na maśle, dodać do niego ugotowane i podzielone na drobne kawałki brokuły, szpinak, rybę, odciśniętą bułkę, jajka, curry, sok cytrynowy, sól, pieprz i dokładnie wyrobić masę. Formować małe płaskie burgery i smażyć na oleju po opanierowaniu w bułce tartej. Podawać z frytkami lub w bułce jako hamburger.