Składniki :

  • 2 duże płaty filetu z dorsza
  • 1 świeży brokuł
  • namoczona czerstwa bułka  [we wodzie lub w mleku]
  • 2 jajka
  • sok z całej cytryny
  • sól, pieprz, curry
  • bułka tarta
  • olej
  • łyżka masła
  • opakowanie mrożonego szpinaku [w całych liściach, nie rozdrobniony]
  • 2 ząbki czosnku
  • por [biała część i kawałek zielonej]

Wykonanie :

Rybę usmażyć na maśle z olejem z obu stron po lekkim przyprawieniu solą i pieprzem. Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Szpinak usmażyć z solą i pieprzem i czosnkiem na maśle i odparować nadmiar płynu. Pora posiekać cienko i usmażyć na maśle, dodać do niego ugotowane i podzielone na drobne kawałki brokuły, szpinak, rybę, odciśniętą bułkę, jajka, curry, sok cytrynowy, sól, pieprz i dokładnie wyrobić masę. Formować małe płaskie burgery i smażyć na oleju po opanierowaniu w bułce tartej. Podawać z frytkami lub w bułce jako hamburger.