Składniki :
- Składniki na salsę pomidorową :
- – 3 pomidory pokrojone w drobniutką kosteczkę
- – 2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
- – drobno posiekana natka pietruszki (pęczek)
- – biała część pora w cieniutkie paseczki długości 3 cm
- – 1 przeciśnięty ząbek czosnku (więcej też można ale czosnek nie może dominować nad pozostałymi smakami składników salsy)
- – łyżeczka keczupu
- – łyżeczka koncentratu pomidorowego
- – łyżka oliwy
- – sól, pieprz, ostra papryka, aceto balsamico
- Składniki na burgery :
- – 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę i usmażona
- – kawałek pora pokrojonego w kosteczkę i usmażonego
- – mięso mielone (o,5 kg)
- – koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- – sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka i ostra, curry, przyprawa gyros, suszone oregano i jeśli jest dostępna – przyprawa do szaszłyków baranich
- – 2-3 jajka
- – utarty na wiórki ser żółty
- – sporo przeciśniętego czosnku (wedle uznania)
Wykonanie salsy pomidorowej :
Wszystkie składniki na salsę pomidorową dokładnie ze sobą połączyć i wymieszać. Odstawić najlepiej na kilka godzin przed planowanym podaniem do burgerów.
Wykonanie burgerów :
Składniki na burgery wymieszać i bardzo dobrze wyrobić najlepiej rękoma. Formować średniej wielkości płaskie burgery i smażyć albo na grillu elektrycznym, albo na patelni grillowej albo na prawdziwym palonym grillu. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Podawać w bułkach z sałatą posmarowaną salsą pomidorową na gorąco i z sałatką ziemniaczaną lub grecką.