Składniki :

  • Składniki na salsę pomidorową :
  • – 3 pomidory pokrojone w drobniutką kosteczkę
  • – 2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
  • – drobno posiekana natka pietruszki (pęczek)
  • – biała część pora w cieniutkie paseczki długości 3 cm
  • – 1 przeciśnięty ząbek czosnku (więcej też można ale czosnek nie może dominować nad pozostałymi smakami składników salsy)
  • – łyżeczka keczupu
  • – łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • – łyżka oliwy
  • – sól, pieprz, ostra papryka, aceto balsamico
  • Składniki na burgery :
  • – 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę i usmażona
  • – kawałek pora pokrojonego w kosteczkę i usmażonego
  • – mięso mielone (o,5 kg)
  • – koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • – sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka i ostra, curry, przyprawa gyros, suszone oregano i jeśli jest dostępna – przyprawa do szaszłyków baranich
  • – 2-3 jajka
  • – utarty na wiórki ser żółty
  • – sporo przeciśniętego czosnku (wedle uznania)

Wykonanie salsy pomidorowej :

Wszystkie składniki na salsę pomidorową dokładnie ze sobą połączyć i wymieszać. Odstawić najlepiej na kilka godzin przed planowanym podaniem do burgerów.

Wykonanie burgerów :

Składniki na burgery wymieszać i bardzo dobrze wyrobić najlepiej rękoma. Formować średniej wielkości płaskie burgery i smażyć albo na grillu elektrycznym, albo na patelni grillowej albo na prawdziwym palonym grillu. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.

Podawać w bułkach z sałatą posmarowaną salsą pomidorową na gorąco i z sałatką ziemniaczaną lub grecką.