Składniki :

  • 2 duże bataty ugotowane w osolonej wodzie i pokrojone w grube plasterki [pół jednego batata zostawić do wymieszania z masą na burgery]
  • 2 filety łososia pokrojone w bardzo drobną kosteczkę i skropione sokiem z całej cytryny
  • szklanka ugotowanego w osolonej wodzie bulguru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chili w płatkach [ostrość ma być minimalna, tylko dla podkręcenia smaku]
  • dowolny sos do podania [keczup, majonez lub sos z majonezu 3 do 1 z keczupem i ząbkiem czosnku]
  • ewentualna bułka tarta do panierowania [opcjonalne]

Wykonanie :

W misce wymieszać ze sobą dokładnie mięso ryby, pół rozgniecionego na gładką masę batata, bulgur, jajko, zieleninę, imbir, skórkę cytrynową, sól, pieprz, chili i czosnek. Następnie uformować duże i płaskie burgery [ewentualnie opanierować] i smażyć na rumiano na oliwie z masłem z obu stron. Serwować w dowolnym ulubionym pieczywie z plastrami batatów, cebulą, ulubionym sosem, sałatami itp.