Składniki :

  • – mielona wołowina 0,5 kg
  • – kilka ząbków czosnku (ilość wedle uznania)
  • – 2 małe czerwone cebule
  • – pół pęczka natki pietruszki
  • – suszone zioła : oregano,bazylia,zioła prowansalskie – po szczypcie, by nie przesadzić z ilością by zioła nie zdominowały smaku
  • – 1 łyżeczka pasty pomidorowej (można ja zastąpić koncentratem pomidorowym lub dobrym ostrym keczupem)
  • – 80 g twardego żółtego sera
  • – sól,czarny pieprz, czerwona ostra(sporo ostrej) i słodka papryka, curry, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do wołowiny
  • – bułki burgerówki lub zwykłe
  • – sałata lodowa lub masłowa

Wykonanie :

Cebulę, natkę pietruszki, czosnek drobno posiekać. Ser pokroić na spore kostki (ilość kostek zależna od ilości burgerów i ich wielkości). Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, natką, ziołami, przyprawami, pastą pomidorową. Z mięsa uformować placki, na środek każdego włożyć kostkę sera, zalepić burgera, lekko przypłaszczyć i usmażyć lub ugrillować na rumiano. Podawać w bułkach z sałatą w środku.