Składniki :
- – mielona wołowina 0,5 kg
- – kilka ząbków czosnku (ilość wedle uznania)
- – 2 małe czerwone cebule
- – pół pęczka natki pietruszki
- – suszone zioła : oregano,bazylia,zioła prowansalskie – po szczypcie, by nie przesadzić z ilością by zioła nie zdominowały smaku
- – 1 łyżeczka pasty pomidorowej (można ja zastąpić koncentratem pomidorowym lub dobrym ostrym keczupem)
- – 80 g twardego żółtego sera
- – sól,czarny pieprz, czerwona ostra(sporo ostrej) i słodka papryka, curry, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do wołowiny
- – bułki burgerówki lub zwykłe
- – sałata lodowa lub masłowa
Wykonanie :
Cebulę, natkę pietruszki, czosnek drobno posiekać. Ser pokroić na spore kostki (ilość kostek zależna od ilości burgerów i ich wielkości). Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, natką, ziołami, przyprawami, pastą pomidorową. Z mięsa uformować placki, na środek każdego włożyć kostkę sera, zalepić burgera, lekko przypłaszczyć i usmażyć lub ugrillować na rumiano. Podawać w bułkach z sałatą w środku.