Składniki :
- – 2 duże cebule drobno pokrojone
- – 1 czubata łyżeczka mielonego kminku
- – 2 czubate łyżeczki mielonej kolendry
- – 0,5 łyżeczki cynamonu ( a nawet jeszcze mniej)
- – 1 czubata łyżeczka chili (najlepiej świeżego, posiekanego, ale może być suszone)
- – szczypta ostrej i słodkiej papryki i mielonego chili
- – pieprz, sól
- – koncentrat pomidorowy
- – 0,5 kg mięsa mielonego
- – puszka pomidorów w kawałkach
- – po małej puszce czerwonej fasoli i kukurydzy
- – posiekana w paseczki sałata lodowa (ja z jej braku, sałaty nie dodałam, ale przydałby się jakiś chrupiący akcent właśnie w postaci sałaty lodowej)
- – żółty ser utarty w wiórki do posypania
Wykonanie :
Cebulę i mięso smażyć razem przez 10 minut cały czas mieszając. Dodać pomidory i przyprawy (kminek, kolendrę, cynamon, chili, obie papryki i chili, pieprz, sól, koncentrat) i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 20 minut. Na koniec dodać warzywa z puszek i po paru minutach nakładać na podpieczone tortille, rozsmarowywać, posypać serem i sałatą lodową i zawijać w rulony.
przepis przetestowany przez żonę : )
smaczne i ostre yhy
Rewelacyjne, bardzo proste danie i przede wszystkim smaczne danie;] Ale muszę się przyznać, że nieco je zmodyfikowałam ;) Dodałam świeżą paprykę-zieloną i czerwoną, a zamiast tortille wykorzystałam bardzo cienkie naleśniki na słono :D i też było nieźle ;))
pozdrawiam moja ulubioną kuchareczkę ;***