Składniki :

  • – 2 duże cebule drobno pokrojone
  • – 1 czubata łyżeczka mielonego kminku
  • – 2 czubate łyżeczki mielonej kolendry
  • – 0,5 łyżeczki cynamonu ( a nawet jeszcze mniej)
  • – 1 czubata łyżeczka chili (najlepiej świeżego, posiekanego, ale może być suszone)
  • – szczypta ostrej i słodkiej papryki i mielonego chili
  • – pieprz, sól
  • – koncentrat pomidorowy
  • – 0,5 kg mięsa mielonego
  • – puszka pomidorów w kawałkach
  • – po małej puszce czerwonej fasoli i kukurydzy
  • – posiekana w paseczki sałata lodowa (ja z jej braku, sałaty nie dodałam, ale przydałby się jakiś chrupiący akcent właśnie w postaci sałaty lodowej)
  • – żółty ser utarty w wiórki do posypania

Wykonanie :

Cebulę i mięso smażyć razem przez 10 minut cały czas mieszając. Dodać pomidory i przyprawy (kminek, kolendrę, cynamon, chili, obie papryki i chili, pieprz, sól, koncentrat) i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 20 minut. Na koniec dodać warzywa z puszek i po paru minutach nakładać na podpieczone tortille, rozsmarowywać, posypać serem i sałatą lodową i zawijać w rulony.