Składniki :

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 duża papryka czerwona
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 torebki ryżu długoziarnistego
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • białe wytrawne lub półwytrawne wino
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry

Wykonanie :

Ryż oddzielnie podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Mięso pokroić drobno i usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy. Dodać do kurczaka pokrojoną drobno paprykę i groszek i całość dusić pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy, dolać 2 szklanki wina i 2 szklanki wody i ryż. Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn. Całość posmakować, ewentualnie przyprawić w razie potrzeby. Risotto powinno mieć lekki świeży smak.