- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 duża papryka czerwona
- puszka groszku konserwowego
- 4 torebki ryżu długoziarnistego
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- białe wytrawne lub półwytrawne wino
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry
Wykonanie :
Ryż oddzielnie podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Mięso pokroić drobno i usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy. Dodać do kurczaka pokrojoną drobno paprykę i groszek i całość dusić pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy, dolać 2 szklanki wina i 2 szklanki wody i ryż. Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn. Całość posmakować, ewentualnie przyprawić w razie potrzeby. Risotto powinno mieć lekki świeży smak.