Składniki :

  • 4 duże buraki
  • 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
  • 4 filety anchois
  • 4 łyżeczki czerwonego kawioru
  • 4 łyżeczki czarnego kawioru
  • 2 kule sera mozzarella
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek [50 ml]
  • ocet balsamiczny [3 łyżki]
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie :

Na początku należy sporządzić sos-emulsję.
Do oliwy dodać ocet balsamiczny, przeciśnięty czosnek, przyprawy, posiekaną pietruszkę i koperek i całość zmiksować na emulsję za pomocą blendera.
Następnie buraki należy podgotować ale ”al’dente” by nadal były nieco twarde.
Pokroić je w cienkie plasterki jak na carpaccio, na każdym plasterku ułożyć plasterek mozzarelli,  zmieszany ze sobą czarny i czerwony kawior, poukładać połówki jajek i posiekane fileciki anchois.
Całość obficie polać emulsją.