Składniki :
- 4 duże buraki
- 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
- 4 filety anchois
- 4 łyżeczki czerwonego kawioru
- 4 łyżeczki czarnego kawioru
- 2 kule sera mozzarella
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek [50 ml]
- ocet balsamiczny [3 łyżki]
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie :
Na początku należy sporządzić sos-emulsję.
Do oliwy dodać ocet balsamiczny, przeciśnięty czosnek, przyprawy, posiekaną pietruszkę i koperek i całość zmiksować na emulsję za pomocą blendera.
Następnie buraki należy podgotować ale ”al’dente” by nadal były nieco twarde.
Pokroić je w cienkie plasterki jak na carpaccio, na każdym plasterku ułożyć plasterek mozzarelli, zmieszany ze sobą czarny i czerwony kawior, poukładać połówki jajek i posiekane fileciki anchois.
Całość obficie polać emulsją.