Składniki :

  • – 40 dag filetów ze śledzia
  • – 2 pomidory
  • – bazylia, najlepiej świeża
  • – szczypta cukru
  • – chili
  • – sól, kolorowy pieprz
  • – 5 ząbków czosnku
  • – 10 łyżek oliwy
  • – sok z połowy cytryny

Wykonanie :

3 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Zmieszać 6 łyżek oliwy z czosnkiem, połową bazylii, pieprzem i cukrem. Filety zalać marynatą i odstawić na 12h. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Obrane pozostałe 2 ząbki czosnku drobno posiekać. Sos cytrynowy wymieszać ze szczyptą soli. Gdy sól się rozpuści dodać resztę oliwy i czosnek. Ułożyć pomidory na środku dużego talerza, polać sosem, posypać resztą bazylii. Filety osączyć z marynaty, pokroić na cienkie płatki, ułożyć dookoła sałatki pomidorowej. Udekorować śledziki kolorowym pieprzem.

Do sałatki z pomidorów można dodać cebulę lub pokrojoną w drobną kosteczkę i lekko posypać ułożone śledziki.

Sama osobiście na święta zrobiłam tą sałatkę i jest po prostu boska ;))) Polecam ją na wszelkiego rodzaju okazje bo warto i to bardzo. Oczywiście zamiast śledzika można wziąć inną ulubioną rybkę. Eksperymenty są mile widziane bo sałatka i marynata do śledzika pasuje praktycznie do wszystkiego. Nie musi to być śledzik czy w ogóle ryba. Doskonale nadają się warzywa czy mięsa. Wszystko wedle upodobań i wyobraźni ;) Według mnie fantastycznie sprawdziłyby się ziemniaki, buraki, cukinia i oczywiście tradycyjnie surowa wołowina ;)

Smacznego !